Berberys amurski

Berberis amurensis Rupr.

Berberis_amurensis

Krzew ciernisty, szybko rosnący, dorastający do 2 – 3 m wysokości,
o pokroju rozłożystym. Kwiaty żółte, niepozorne, pojawiają się V-VI. Lubi stanowiska słoneczne i   półcieniste oraz żyzne i rozluźnione gleby.

Surowiec:Owoce, liście i kora berberysu
Skład chemiczny:Owoce zawierają: cukry, kwasy organiczne, pektyny, wit. A, C, E, sole, mineralne.
Liście i kora zawierają: alkaloidy (głównie berberyna, palmatyna, mangofloryna, chelidotoksyna).
Owoce działają: moczopędnie, przeciw gorączkowo, żółciopędnie, zwiększające wydzielanie soków trawiennych, poprawiające przemianę materii, podnoszące odporność organizmu.
Liście i kora: zalecane w stanach zapalnych wątroby, jako środek żółciopędny, pomocniczo w chorobach sercowo-naczyniowych a także jako środek obkurczający macicę i  zatrzymujący krwawienia z macicy po odbytym porodzie.
Stosowanie owoców berberysu jest zabronione w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, nadkwaśności.