Wrotycz balsamiczny

Tanacetum balsamina L.

WROTYCZ_BALSAMICZNY

Inne nazwy: wrotycz szerokolistny, złocień balsamiczny, bełżyna balsamiczna.

Pochodzący   najprawdopodobniej z Azji wrotycz szerokolistny zawędrował do Europy oraz Ameryki Północnej, gdzie obecnie występuje w stanie dzikim. Obdarzone przyjemnym, balsamicznym (stąd określenie gatunkowe balsamina) zapachem liście wykorzystywane są do przyprawiania i konserwowania piwa. Niegdyś nazywane "biblijnymi liśćmi", służyły jako aromatyczne zakładki do książek.
W tradycyjnym lecznictwie stosowano herbatkę z wrotyczu, która uśmierzała ból porodowy i działała wzmacniająco na wątrobę.
Odwar z rośliny działa przeciwskurczowo i leczy dolegliwości trawienne. Poza tym stosowany jest przy problemach z miesiączką.
Liście wrotyczu wykorzystywane są także w kuchni. W połączeniu z miętą można w lecie sporządzić z niego wspaniałą herbatkę mrożoną. Dobrze komponuje się z drobiem, sałatą i sosami.
Wrotycz balsamiczny jest uprawiany także jako roślina ozdobna.