Dziewięćsił bezłodygowy

Carlina acaulis

Carlina acaulis

Dziewięćsił pochodzi z Bliskiego Wschodu i wschodniej części rejonu śródziemnomorskiego.
Wykorzystywany był w średniowieczu jako środek napotny, moczopędny, a także przy zaburzeniach trawienia. Stosowany był ponadto jako przyprawa do piwa i wina oraz jako surowiec do wyrobu ciastek o charakterystycznym aromacie.
Obecnie surowcem zielarskim są korzenie i kwiaty. Odwar z korzenia jest pomocny w przeziębieniu, grypie i anginie, gdyż wykazuje działanie przeciwbakteryjne i napotne. Oprócz tego działa słabo moczopędnie, dlatego pomocniczo można go używać w chorobach nerek. W większych dawkach ma właściwości przeczyszczające i wymiotne.
Ten sam odwar lub nalewka alkoholowa uważana jest za afrodyzjak. Kwiat posiada jedynie znaczenie dietetyczne. W niektórych krajach europejskich dno kwiatowe spożywane było jako jarzyna.
Dziewięćsił to bardzo piękna roślina o dużej wartości dekoracyjnej.