Perz właściwy

Elymus repens.(L.)Gould.

Perz właściwy

Występuje w Europie i Azji, na obszarach o klimacie kontynentalnym i subkontynentalnym. W Polsce roślina bardzo pospolita na całym niżu i w niższych położeniach górskich.

Surowcem zielarskim jest kłącze (Rhizoma Agropyri) zawierającym takie składniki, jak: inulina, saponiny, olejek eteryczny zawierający głównie kapilen, kwasy organiczne, substancje gumowe, śluzy (około 10%), krzemionkę, duże ilości węglowodanów – szczególnie trycytyny (3-18%), sole mineralne (zwłaszcza potas i żelazo), witaminę C).

Działa przeczyszczająco, moczopędnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgorączkowo, żółciopędnie. Największe zastosowanie znajduje w leczeniu chorób przemiany materii, jako tzw. ziółko czyszczące krew – w leczeniu choroby reumatycznej, dny moczanowej, trądziku. Jest surowcem bogatym w związki pochodne fruktozy – jest odpowiedni jako środek dietetyczny dla diabetyków. Używa się go po zatruciach, gdy trzeba z organizmu jak najszybciej usunąć trucizny, jak również po przebytych zakażeniach. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych. Stosowany jest także w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, przy obrzękach wątroby, zmniejszonym wydzielaniu żółci, kamicy żółciowej, hemoroidach. Najczęściej stosowany jest w postaci odwaru.

Kłącze perzu jest składnikiem ziołowych mieszanek odtruwających, oczyszczających, polecanych przy trądziku, obniżających poziom cholesterolu oraz w mieszankach ziołowych polecanych przy odchudzaniu.