Marchew zwyczajna

Daucus carota L.

Daucus_carota_L.

Inne nazwy: marchew ogrodowa.

Roślina dwuletnia upra-wiana już 2000 lat p.n.e. Obecnie w doborze istnieje bardzo dużo odmian warzywnych i pastewnych różniących się kształtem, wielkością i barwą korzeni.

W lecznictwie stosowane są: korzeń, ziele – zbierane w pierwszym roku wegetacji oraz owoc marchwi – pozyskiwany w drugim roku.

Korzeń jest cennym źródłem witamin, m. in. beta-karotenu czyli prowitaminy A, która poprawia jakość widzenia, zwiększa odporność na infekcje, przeciwdziała anemii i awitaminozom. Sok z korzenia stosuje się jako lek pomocniczy w leczeniu cukrzycy.

Ziele marchwi stosowane jest w medycynie ludowej jako lek przeciwrobaczy. Odwary z liści lub miazga z korzenia są również stosowane zewnętrznie do leczenia czyraków i wrzodów.

Wyciągi z owoców zwiększają przepływ krwi do mięśnia sercowego i stosowane są w lekkich stanach choroby wieńcowej.

 

Sok z marchwi wykorzystywany jest do preparowania maseczek regenerujących skórę twarzy, a w połączeniu z sokiem z cytryny, przydatny jest do usuwania piegów i pielęgnacji włosów. Znalazł także zastosowanie przy produkcji kremów i kosmetyków dla dzieci.