Marchwica

Ligusticum scoticum L.

Ligusticum_scoticum

Występuje w Wielkiej Brytanii, Danii i Norwegii na skalistych wybrzeżach.

Liście kwiaty i młode pędy tej rośliny są jadalne, doskonale nadają się do sałatek. Liście zazwyczaj są blanszowane aby miały łagodniejszy smak, ale ten proces zmniejsza ich wartość odżywczą. Roślina ta ma smak podobny do selera, można jej używać jako przyprawy. Łodygę stosuje się do aromatyzowania zup i gulaszy. Zielone pędy można zjeść po obraniu. Korzeń można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, są słodkie. Nasiona są mielone na proszek i dodawane do zupy i gulaszu jako przyprawa. Mają ostry smak, można ich używć zamiennie z pieprzem. Młode pędy i korzenie są kandyzowane i kładzione na torty jako angelica.

Korzeń działa wiatropędnie, jest on stosowany w leczeniu nerwicy i chorób macicy. Nasiona wykorzystuje się również jako środek wiatropędny, ale również jako antyperspirant i środek pobudzający.