Aminek większy

Ammi majus L.

Ammi_majus_L.

Jest to roślina jednoroczna.

Występuje w stanie naturalnym w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce może być uprawiana. Kwitnie w lipcu i w sierpniu, dojrzewa w końcu września.

Do celów leczniczych zbiera się dojrzałe, w pełni wykształcone owocostany, suszy w cieniu w miejscach przewiewnych, okrusza, omłaca, a następnie odwiewa i otrzymuje owoce – Fructus Amini majoris. Są one bardzo podobne z wyglądu do owoców aminka egipskiego, surowca o innym działaniu leczniczym.

Przetwory z minka większego podawane doustnie oraz miejscowo zmniejszają skutki defektu metabolicznego, zwanego bielactwem nabytym, powodującego występowanie na skórze odbarwionych białych plam różnej wielkości i różnego kształtu. Przetwory z owoców aminka większego działają także korzystnie w przypadku łysienia plackowatego oraz, niekiedy, w łuszczycy.

Przy stosowaniu przetworów z aminka większego należy unikać intensywnego naświetlania skóry promieniami słonecznymi lub lampy nadfioletowej, gdyż skóra w tym czasie jest bardziej wrażliwa na światło.