Ruta zwyczajna

Ruta graveolens L.

Ruta_graveolens_L

Inne nazwy: rutka, ruta ogrodowa, ruta zielona, ostrowonka.

Roślina wieloletnia pochodząca z Europy Południowej.

Ruta znana była już w starożytności jako lek, przyprawa i roślina obrzędowa. Ze względu na silny, ostry zapach używano jej do wicia wieńców dla zmarłych. Szczególnie ceniona była przez Rzymian jako składnik "moretum" – potrawy wiejskiej z sera, cebuli, czosnku, pietruszki i ruty. Rzymianie zaprawiali nią też wino.

W średniowieczu łączono z nią wiele przesądów i zabobonów np. w Anglii w wieku XIII wierzono, że jedynie łasica, nakarmiona rutą, pokonać może groźnego, mitycznego bazyliszka.

W Polsce od wczesnego średniowiecza ruta była rośliną związaną z ceremonią zaślubin, ze względu na przypisywane jej właściwości afrodyzjaku. Wito z niej wianek dla panny młodej. Związane z tą rośliną powiedzenie "siać rutkę", oznacza życie w staropanieństwie.

Obecnie w używa się liści ruty w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia, zbyt dużej przepuszczalności naczyń krwionośnych i bielactwie.

Osoby o jasnej karnacji nie powinny dotykać ruty w dni słoneczne, ponieważ roślina ta działać może fotouczulająco i wywoływać poparzenia.
Świeże lub wysuszone i sproszkowane liście używane są jako przyprawa kuchenna do ryb, serów, dziczyzny, koktajli, wina i octu ziołowego.

Ruta jest rośliną miododajną, chętnie oblatywaną przez pszczoły. Można ją sadzić w miejscach suchych,np. na skalniakach.