Róża pomarszczona

Rosa rugosa Thumb.

Rosa_rugosa_Thumb.

Inne nazwy: róża fałdzistolistna, róża japońska

Krzew występujący pospolicie na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej. Pochodzi ze wschodniej Azji (Chiny, Korea, Japonia). Sprowadzony został do Europy przez ogrodników i rozprzestrzenił się w środowisku naturalnym jako uciekinier z uprawy. Obecnie występuje prawie w całej Europie, także na terenie Polski.

Róża pomarszczona jest uprawiana jako roślina ozdobna zarówno w postaci typowego gatunku, jak i w licznych odmianach i krzyżówkach międzygatunkowych. Jest łatwa w uprawie. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby, jest też całkowicie mrozoodporna Wymaga słonecznego stanowiska,

Owoce róży są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej dziesięciokrotnie więcej niż porzeczka czarna. Już 1- 3 owoce w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Naturalna witamina zawarta w owocach jest przy tym trzykrotnie bardziej skuteczna od witaminy syntetycznej w tabletkach. Owoce róży pomarszczonej są składnikiem wielu mieszanek ziołowych i mają w ziołolecznictwie takie samo zastosowania, jak owoce róży dzikiej i wielu innych gatunków róż. Wykazują działanie słabo rozkurczające, żółciopędne, łagodnie moczopędne. Róża jest stosowana przede wszystkim jako lek ogólnie wzmacniające (bogate źródło witaminy C), ale także pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.

Owoce mogą być używane do wyrobu przetworów i win.

Z płatków można sporządzać bardzo aromatycznie pachnące konfitury, szczególnie nadające się na nadzienie do pączków i innych ciast.