Pięciornik gęsi

Potentilla anserina

Potentilla_anserina

Inne nazwy: pięciornik pospolity, pięćperset gęsi, srebrnik pospolity, gęsie ziele, gęsia trawa, gęsiówka, drabinki, dziewicze ziele.
Rośnie w większej części Europy, z wyjątkiem jej południowych części, również na większości obszarów Azji i Ameryki Północnej. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Rośnie w wilgotnych miejscach: na łąkach, pastwiskach, przydrożach, nad brzegami stawów i rowów, oraz na polach uprawnych jako chwast.
Jest rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim jest ziele i korzeń.
Jest wykorzystywany jako środek ściągający i przeciwzapalny, a także rozkurczający na mięśnie gładkie. Stosowany przy biegunkach, chorobach jelit i dróg żółciowych charakteryzujących się stanami kurczowymi, w początkowym stadium kamicy żółciowej, zaburzeniach menstruacji, nieżycie żołądka i jelit. Dzięki zawartości substancji gorzkich poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Rzadko stosowany oddzielnie, stanowi składnik mieszanek ziołowych.
Ziele zbiera się w okresie kwitnienia i suszy w temperaturze do 60 °C.
Surowe liście dodaje się do zup, kasz, można przygotować je jak szpinak. Kłącze jadane na surowo lub gotowane w smaku podobne do pasternaku. 
Dawniej we Francji stosowano wyciąg wodny z pięciornika do pielęgnacji cery.
Roślina niegdyś używana była w garbarstwie ze względu na dużą ilość garbników.