Malus domestica Borkh.
Jabłoń domowa pochodzi od gatunku Malus sieversii dziko rosnącego w Azji środkowej. Należy do najbardziej popularnych w uprawie drzew owocowych w strefie klimatu umiarkowanego.
Owoce spożywane są surowe i w postaci przetworów (soki, kompoty, nadzienia do ciast).
Mają znaczne walory odżywcze. Obfitują w witaminy, cukier, substancje aromatyczne i sole mineralne.
Wskazane jest zjadanie dużej ilości surowych jabłek jako środka pomocniczego w leczeniu żółtaczki. Są one także doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów, a także osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Świeże jabłka systematycznie spożywane po 2 – 3 dziennie sprawiają, że stajemy się odporniejsi i nie tak łatwo zapadamy na przeziębienie. Jabłka pieczone po 2 – 3 na czczo i popite szklanką letniej, przegotowanej wody, leczą lekkie zaparcia. Natomiast ciepłe powidła (po 2 łyżki stołowe 3 razy dziennie) z jabłek dzikich są dobrym środkiem przeciwbiegunkowym.
Herbatka z obierek jabłecznych pita 3 razy dziennie po 1 szklance ma niewielkie działanie przeciwbólowe i jest wskazana pomocniczo w leczeniu choroby reumatycznej oraz do płukania jamy ustnej i gardła w ich stanach zapalnych i w anginie.
Miazga z odmian o kwaskawym smaku leczy wypryski skórne i dodatkowo korzystnie wpływa na cerę.
Drewno jabłoni używane jest w stolarce.