Czereśnia ptasia

Prunus avium (L.) Moench

Prunus_avium__L.__MoenchInne nazwy: czereśnia, trześnia.
Rodzime obszary występowania czereśni ptasiej to Europa oraz Azja Zachodnia i Kaukaz, rozprzestrzeniła się też gdzieniegdzie poza te obszary.
W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju, od nizin po pogórze i niższe tereny górskie (po 700-900 m n.p.m.), jednak głównie na południu kraju. Występuje w lasach liściastych, lasach mieszanych i w zadrzewieniach śródpolnych.

Czereśnia jest w wielu odmianach powszechnie uprawiana jako drzewo owocowe. Owoce potocznie nazywane czereśniami są jadalne, smaczne zwykle koloru czerwonego, dojrzewają od maja do późnego lipca. Czereśnie używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów.
Drewno twarde, z czerwonobrązową twardzielą, jest bardzo cenione w meblarstwie do wyrobu elementów toczonych i intarsji oraz w snycerstwie.
Typowe dziko rosnące formy są używana jako podstawowe podkładki pod odmiany owocowe czereśni i wiśni, także pod wiśnie ozdobne.
Owoce często zjadane są przez ptaki, które przyczyniają się do rozsiewania czereśni.