Aronia czarnoowocowa

Aronia melanocarpa L.

Aronia_melanocarpa_L.

Inne nazwy: jarzębina czarna, aronia czarna, aronka.

Surowcem zielarskim jest owoc aronii w stanie świeżym i wysuszonym. Owoce zawierają cukry, kwasy organiczne, flawony, antocyjany, pektyny, sole mineralne, znaczne ilości witaminy P (do 0,5%), a także witaminy: C, B1, B6, E, PP i beta-karoten. Wszystkie witaminy dobrze zachowują się w owocach aż do wiosny. Zebrane owoce przez długi okres nie psują się, ponieważ zawierają również substancje bakteriostatyczne.

Świeże owoce i sok aroniowy powodują znaczne obniżenie ciśnienia krwi w chorobie nadciśnieniowej. U ludzi z ciśnieniem normalnym działania takiego nie obserwuje się. Zawarte w owocach antocyjany, normalizują krążenie obwodowe, garbniki i kwasy organiczne działają przeciwzapalne.

Syrop aroniowy jest używany do wyrobu preparatów zwiększających odporność organizmu i przeciwgorączkowych oraz wykrztuśnych. Zalecany jest przy obniżonej odporności na infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych, a także przy osłabieniu organizmu po chorobach, w których przez dłuższy czas stosowano antybiotyki.

W gospodarstwie domowym z owoców aronii sporządza się soki, kompoty, kisiele, marmolady, dżemy, wina likiery napoje chłodzące. Suszone owoce są składnikiem herbatek owocowych i owocowo – ziołowych.