Psianka ziemniak

Solanum tuberosum L.

Solanum_tuberosum_L.

Bylina należąca do rodziny psiankowatych pochodząca z Andów i wyspy Chiloe. Obecnie jako roślina uprawna kosmopolita.
Najwięksi producenci ziemniaków na świecie to Chiny, Rosja i Polska. W obszarach upraw zajmujemy trzecie, a w produkcji bulw drugie miejsce. Roczne zbiory ziemniaka w Polsce to ok. 13,5 – 15,5 mln ton.
Pierwsze uprawy ziemniaka pojawiły się w czasach prehistorycznych w Ameryce Południowej.

Do Europy ziemniaki dotarły w XVI wieku, a rozpowszechniły  się w XVII w. W XVII i XVIII wieku traktowane były również jako roślina ozdobna.
W części Europy, po zauważeniu, że jest bardzo wydajną rośliną uprawną wprowadzano do uprawy odgórnymi zarządzenami (Frederyk II Wielki w Prusach i Piotr I Wielki w Rosji). Wykorzystanie ziemniaków znacznie wzrosło po opracowaniu techniki ich magazynowania w kopcach, w których dają się przechowywać aż do wiosny następnego roku.
Bulwy po ugotowaniu stanowią cenny pokarm człowieka, owoce, części zielone, kwiaty i zielone bulwy zawierają solaninę, co czyni surowe rośliny słabo trującymi.

Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki i czipsy.
Ziemniak jest też ważną rośliną pastewną i przemysłową. Używa się też do produkcji krochmalu i spirytusu, stosuje się je także jako paszę.