Pochrzyn chiński

Dioscorea batatas Decne. 

Dioscorea_batatas_Decne.

Inne nazwy: jams chiński, chiński ziemniak, słodki ziemniak.

Pnącze pochodzące z Azji Wschodniej (Chiny, Japonia, Korea), rozprzestrzenił się też w innych regionach o klimacie tropikalnym. Pędy owijają się wokół podpór i osiągają długość do 8 m.
Część podziemną stanowią bulwy zawierające dużo skrobii. Jadalne są bulwy i owoce.
Bulwy dziko rosnących pochrzynów były spożywane w czasach głodu. Są jadalne po upieczeniu lub ugotowaniu.
Z wysuszonych bulw otrzymuje się też mączkę, która jest gorzka w smaku, ale można ją pozbawić gorzkiego smaku przez wypłukanie w wodzie.
Pochrzyny dobrze się przechowują, dlatego były one głównym składnikiem diety na statkach przewożących niewolników z Afryki Zachodniej. Chroniły przed szkorbutem, choć posiadają stosunkowo niewiele witaminy C.