Fraxinus excelsior L.
Występuje naturalnie na większości obszaru Europy i w Azji Zachodniej (Liban, Syria oraz Kaukaz i Zakaukazie). W Polsce jest pospolity na całym obszarze.
Kora i liście jesionu zawierają garbniki, flawonoidy (rutynę), glikozydy kumarynowe, glikozydy sekoirydoidowe, kwasy fenolowe, tri terpeny.
Surowcem zielarskim jest kora z młodych gałęzi oraz liście. Produkty z kory posiadają właściwości wspomagające leczenie gorączki i reumatyzmu. Liście używane są w leczeniu umiarkowanego bólu stawów, zaburzeń ze strony pęcherza, zaparciach (obecnie w dietach odchudzających). Zewnętrznie jest używany w leczeniu ran i owrzodzeń.
Liść jesionu jest składnikiem przeciwreumatycznych mieszanek ziołowych, kora jesionu zaś stosowana jest w mieszankach usprawniających pracę wątroby oraz wspomagających pracę nerek.