Lnianka siewna

Camelina sativa (L.) Crantz

Camelina_sativa__L.__Crantz

Inne nazwy: lnicznik siewny, rydz, lennica.

Roślina trująca!

Roślina jednoroczna dziko rosnąca w Azji i Europie. Niegdyś uprawiany jako roślina oleista.

We florze Polski niezbyt pospolicie występuje na całym niżu.
Badania archeologiczne wskazują, że lnianka była uprawiana w Europie już co najmniej 3000 lat temu.
W przeszłości tłoczono z niej olej rydzowy, wykorzystywany także do celów spożywczych; to zastosowanie utrwalone zostało w powiedzeniu "lepszy rydz niż nic", mającym oznaczać, że w ubogim gospodarstwie, w którym brakować mogło tłuszczu zwierzęcego ("omasty") zastąpić go można było stosunkowo łatwo dostępnym i tanim olejem roślinnym, np. rydzowym.
Z jej nasion otrzymuje się olej zwany niemieckim olejem sezamowym. Używa się go do wytwarzania mydła, do opału, czasami do celów spożywczych. Nasiona są także dobrą paszą dla drobiu.
Olej z nasion lnicznika zawiera wyjątkowo dużo (do 45%) kwasów tłuszczowych omega-3, co jest niespotykane wśród roślin. Jest także bogaty w antyoksydanty, co przekłada się na długi okres ważności i odporność na jełczenie. Te względy powodują że może on znaleźć szersze zastosowanie do celów spożywczych w przyszłości.