Szałwia muszkatołowa

Salvia sclarea L.

Salvia_sclarea_L._1

Roślina dwuletnia występująca w rejonie Morza Śródziemnego, po zakaukazie i Iran.

Rośnie na suchych zboczach skalnych i osypiskach.
W starożytnej Grecji i Rzymie uprawiano ją jako roślinę przyprawową i leczniczą. W średniowieczu sadzona była w sąsiedztwie winnic. Jej kwiaty i liście służyły do zaprawiania wina i likierów oraz piwa zamiast chmielu, a także przyprawiano nimi chleb.
Obecnie szałwia muszkatołowa używana bywa jako przyprawa do surówek, kompotów i puddingów oraz słodkich deserów. Olejek eteryczny ekstrahowany z szałwii muszkatołowej znalazł zastosowanie w przemyśle spirytusowym.
Gatunek ten ma małe wymagania glebowe i dobrze rozmnaża się  przez samosiew, dlatego polecany jest do nasadzeń w miejscach suchych i słonecznych jako roślina ozdobna, aromatyczna i miododajna.