Mięta kędzierzawa

Mentha crispa L.

Mentha_crispa_L.Mięta kędzierzawa to bylina. W Polsce znajduje się w uprawie.
Herbatka z liści to niezły środek żółciopędny, mający zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony wątroby, zaburzeń trawienia, skurczów, wzdęć, biegunki i   nadmiernej fermentacji jelitowej.
Liście mięty kędzierzawej mają również niewielkie zastosowanie zewnętrzne. Ze świeżych robi się okłady na obrzęknięte, bolące piersi u matek karmiących. Odwary z suszonych liści (albo ziela), dodawane do kąpieli zalecane są dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działają one nie tylko odświeżająco i lekko pobudzająco, ale przy okazji również dezynfekują skórę.
Jako przyprawa dodawana jest przede wszystkim do potraw z roślin strączkowych, surówek warzywnych i potraw z papryki, a w niewielkich ilościach również do pieczeni rzymskiej, kotletów mielonych, pieczonego królika i drobiu. Jest niezastąpioną przyprawą do baraniny, jagnięciny i pieczonego kurczaka. Ze względu na intensywny zapach wskazany jest tu jednak umiar. Świeże, drobniutko posiekane listki mięty, wymieszane z twarogiem i odrobiną soli, to wspaniały dodatek do kanapek.