Majeranek ogrodowy

Origanum majorana L.

Origanum_majorana_L

Inne nazwy: majoran, marjanek, kiełbaśnik, kołdunowe ziele, lascinica

Roślina jednoroczna dziko występująca w rejonie śródziemnomorskim i Azji Mniejszej.
W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie używany był jako roślina lecznicza, przyprawowa i ozdobna. Pleciono z niego wieńce i nacierano jego gałązkami włosy. Przypisywano mu moc rozjaśniania umysłu i wzmacniania serca. Leczono nim konwulsje, ukąszenia żmij i skorpionów oraz bóle zębów.
Z ziela sporządzano maści rozgrzewające, a roztarty na proszek używano jak tabakę na katar. Podobno olejek majerankowy zmieszany z piżmem przednim i sadłem zajęczym pomagać miał przy bezpłodności.
W lecznictwie ludowym majeranek do dziś używany jest w kłopotach trawiennych, chorobach wątroby i śledziony. Pomocniczo używa się go również w leczeniu paraliżu, neurastenii i astmy.
Majeranek jest znakomitą przyprawą do tłustych mięs, pasztetów, zupy grochowej, żuru, kartoflanki, flaków i ułatwia ich trawienie. Zabezpiecza przed wczesnym jełczeniem tłuszcze zwierzęce.
Z ziela produkowana jest maść majerankowa zalecana przy katarach nosa zwłaszcza u niemowląt i małych dzieci.
Olejek majerankowy stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym oraz przy wyrobie likierów.
Majeranek zalicza się do roślin miododajnych chętnie oblatywanych przez pszczoły.