Kłosowiec fenkułowy

Agastache foeniculum

Agastache_foeniculumRoślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), pochodząca z Ameryki Północnej, gdzie uchodzi za jedną z najlepszych roślin miododajnych.

Wśród pszczelarzy uprawiany pod nazwą lofant.
Dorasta do 80-120cm. Wydajność miododajna 600 kg/ha, pyłkowa 160 kg/ha (Jabłoński, Kołtowski 2001).

Miód z kłosowca jest przejrzysty, ze złocistym odcieniem, bardzo przyjemny w smaku i wartościowy.
Ziele lofantu ma liczne zastosowania lecznicze, uelastycznia naczynia krwionośne, pośrednio wpływając regulująco na pracę serca. Preparaty z lofantu stosuje się również dla wzmocnienia odpornościowo – biologicznego organizmu. Jest też szeroko stosowany przy inhalacjach, kąpielach leczniczych dla dzieci i ludzi starszych, pozytywne rezultaty daje przy leczeniu chorób skórnych wywołanych grzybicą.

Napar z lofantu (2 łyżeczki od herbaty wysuszonych kwiatów zalanych szklanką wrzątku) wpływa uspokajająco na organizm, a wypity wieczorem poprawia sen.
Ziele lofantu jest niezwykle aromatyczne; pachnie anyżem.

Ma zastosowanie w perfumerii i w produkcji mydła, może też służyć do aromatyzowania ciasta i kisielu.