Kłosowiec anyżowy

Agastache anethiodora (Nutt.) Britt.

Klosowiec_anyzowy

Inne nazwy: lofant.

Kłosowiec anyżowy znany jest od wieków, ale dopiero pod koniec XVII wieku został sprowadzony do Europy.

Jest cenną rośliną miododajną. Miód lofantowy posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych.

Z jednego hektara tej rośliny można otrzymać aż 1400 kg miodu.

Kłosowiec anyżowy jest polecany jako środek wzmacniający odporność organizmu, normalizujący pracę serca, zapobiegający stanom zapalnym żołądka, jelit, wątroby i dróg moczowych. Może być stosowany w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i płuc, a także przy rozstroju nerwowym.
Ponadto znalazł zastosowanie jako składnik preparatów medycznych i kosmetyków np. perfum i mydeł. Pomaga zachować elastyczność skóry, wygładza zmarszczki i wzmacnia cebulki włosowe.
Ze względu na swój zapach przypominający anyż kłosowiec ten może być używany do aromatyzowania ciast, przyprawiania kompotu, kisielu, a także do sporządzania smacznych herbatek.