Ajuga reptans L.
Pochodzącą z Europy, Afryki północnej oraz zachodniej Azji dąbrówkę spotkać można w wilgotnych lasach
i na trawiastych polach.
Słynny siedemnastowieczny zielarz Culpeper zalecał dąbrówkę do przemywania ran oraz łagodzenia skutków nadużycia alkoholu. Dzięki właściwościom ściągającym zarówno świeże, jak i suszone liście tradycyjnie wykorzystywane były przy leczeniu podrażnień gardła oraz wrzodów jamy ustnej.
Surowiec stanowi ziele dąbrówki.
Świeże liście wykorzystywane są do maści i olejków używanych do leczenia ran i uśmierzania bólu.
Suszone liście wydzielają zapach żywicy lub rozmarynu. Wykorzystuje się je do naparów lub wyciągów o działaniu lekko przeczyszczającym i oczyszczającym wątrobę.
Naparem z ziela ze względu na jego właściwości gojące i bakteriobójcze przemywa się zjątrzałe i ropiejące rany. Przymoczki z owego naparu stosuje się także przeciw świerzbowi. Nalewka alkoholowa zalecana jest w kuracji zimnicy oraz żylaków odbytu.
Młode pędy boczne można wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek i warzyw np. szpinaku.